Benjamin Bitkisi Nedir?

Ficus Benjamin olarak da bilinen Benjamin çiçeği son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir bitki türüdür. Küçük ve hoş görünümlü yapraklarıyla öne çıkan Benjamin bitkisi bulunduğu ortamın havasını değiştirmektedir. Benjamin ağacı ayrıca Benjamin kauçuğu olarak da adlandırılır. Soğuk havaları sevmeyen Benjamin ağacı ılıman iklim ortamında yetiştirilmeye uygundur.

Anavatanı Güneydoğu Asya ve Avustralya olarak bilinen Benjamin bitkisi dikkat çekici yapraklarıyla her ortama uyum sağlar. Moracea (Dutgiller) familyasından Ficus cinsine ait bir bitki çeşidi olan Benjamin çiçeği elverişli ortamda ağaç gibi büyüyüp uzayabilir. Benjamin çiçeği ayrıca kauçuk ağacı veya Benjamin kauçuğu olarak da bilinmektedir.

Benjamin Çiçeğinin Latincesi

Benjamin çiçeğinin Latincesi Ficus Benjamina’dır.

Benjamin Ağacı Özellikleri

Benjamin ağacı dünyanın pek çok yerinde yetiştirilen oldukça popüler bir bitkidir. Ülkemizde de son yıllarda popülerliği artan Benjamin ağacının özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

· Küçük ve hoş yapraklara sahiptir.

· Dekoratif amaçlı iç mekanlarda kullanılır. Mekanlara hoş bir hava katması sebebiyle tercih edilmektedir.

· 800 farklı çeşidi vardır. Bazı türleri ufak kalırken bazı türleri ise büyük ağaçlara dönüşebilir.

· Ufak boylu olan Benjamin türleri iç mekanda yetiştirilmek için uygundur.

Benjamin Çiçeği Faydaları

Benjamin çiçeğinin sağlık açısından faydaları şu şekildedir;

· Benjamin bitkisi yüksek oksijen içerir.

· Yüksek oksijen oranı sebebiyle ortam havasını ferah ve sağlıklı hale getirir.

· Benjamin bitkisi evinizi ve iç mekanınızı yeniler, enerji ve temiz havayla iç mekanınızı güzelleştirir.

· Formaldehit ve diğer toksinlerden uzaklaştırır ve havayı arındırır.

Benjamin Bitkisi Bakımı

Tropikal bir bitki olan Benjamin, ılıman iklimden hoşlanır. Benjamin bitkisinin bakımında şu özelliklere dikkat etmek gerekir. Benjamin bitkisi aydınlık ortamları sever. Her ne kadar gün ışığını sevse de yoğun ışığa maruz bırakılmaması gerekir. Fazla ışığa maruz kalması halinde çiçeklerin yaprakları yanabilmektedir. Benjamin bitkisini dolaylı yoldan güneş alan bir yere koymak çiçek sağlığı bakımından önemlidir.

· Benjamin bitkisi nemi sever ve nemli havaya gereksinim duyar. Bu nedenle nemin korunması önemlidir. Benjamin bitkisi için ideal sıcaklıklar 18 ile 22 derece arasındadır. Bu nedenle kış aylarında Benjamin bitkisine dikkat etmek gerekir. Benjamin çiçeği yerinin sürekli değiştirilmesini sevmez.

· Benjamin bitkisi her mevsim oda sıcaklığında yetiştirilmesi gereken bir bitki türüdür. Bitkilerin güneşin olduğu bölgeye doğru eğimi olması sebebiyle belirli aralıklarla hareket ettirilmelidir.

· Hava akımından kolay etkilendiği için hava akımının olmadığı yerde yetiştirmek gerekir.

· Yılda bir ya da iki kez vitamin ve mineral kaynağı eklenmelidir.

· Saksı değişimi genellikle nisan ayında yapılmalıdır.

· Benjamin bitkisinin belirli aralıklarla sulanmalıdır. Ancak çok fazla sulamamak gerekir. Fazla sulanması halinde kök çürümesi meydana gelir.

Benjamin Bitkisi Sulama

Benjamin bitkisinin doğru sulanması sağlık açısından oldukça önemlidir. Yaz aylarında daha sık sulamak gerekir. Sulama işlemi için toprağı parmakla kontrol etmek yeterli olacaktır. Sulama işleminin ardından saksının alt tabağında su birikintisi olmamalıdır. Su birikintisi çiçeğin köklerinin çürümesine neden olabilir.

Bitkiye su verirken ılık olmasına dikkat etmek gerekir. Bu bitki soğuk suyu sevmez. Soğuk su yerine oda sıcaklığında dinlendirilmiş su olmasına özen gösterilmelidir.

Benjamin çiçeği kasım ayında dinlenme dönemine girmektedir. Bu nedenle toprağı daha fazla kurur. Toprağı aşırı kurumadan su vermemek gerekir. Dinlenme döneminin ardından bitkiyi duş başlığı ile her yeri ıslanacak biçimde yıkanmalıdır. Bu işlemi yalnızca dinlenme döneminden sonra yapılmalıdır.

Benjamin Bitkisi Budama

Benjamin bitkisi budandıkça daha güçlü yapraklar ortaya çıkarır. Bu durumda üst yapraklar budandıkça alt gövde güçlenmektedir. Bitkiyi budayarak daha sağlıklı bir görünüm elde etmesini sağlamak mümkündür. Benjamin bitkisinin budama işlemini ayda bir kez yapmak mümkündür. Benjamin bitkisi için budama mevsimi yoktur. Dilediğiniz zaman budama yapabilirsiniz. Belirli aralıklarla yoğun ve sıkıntılı alanları temizleyebilirsiniz.

Benjamin Çiçeği Güneşi Sever mi?

Benjamin çiçeği güneşi ve aydınlığı sever. Ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerde bitki kurur hatta solabilir. Bu nedenle çiçeği dolaylı yoldan güneş alan bir yere yerleştirmek gerekir. Çiçeğiniz için uygun yer pencere kenarı yerine pencereye yakın yarım güneş ışığı alan aydınlık bir ortam tercih edilebilir